Droomuitleg

MoonIedere nacht dromen we, daarna worden we wakker, we vergeten onze droom en gaan verder met ons leven. Dit is jammer, want iedere nacht krijgen we waardevolle informatie over wat goed voor ons is en wat er in de weg staat om onze dromen te realiseren.

Daarnaast zijn dromen belangrijk voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ze leveren een belangrijke bijdrage om onszelf beter te leren begrijpen. We hebben dromen die belangrijk zijn voor onze innerlijke groei, de ‘grote’ dromen en dromen die belangrijk zijn voor ons dagelijkse leven, de ‘kleine’ dromen.

Verschillende soorten dromen

De lucide droom: dit zijn heldere dromen, waarin je bewust bent dat je droomt en waarin het mogelijk is om zelf je droom te sturen of te veranderen.

De terugkerende droom: deze droom blijft terugkomen, totdat je hebt begrepen wat de droom je wilt vertellen.

De verwerkingsdroom: dromen om dagelijkse gebeurtenissen te verwerken en los te laten.

De voorspellende droom: dromen die iets laten zien wat in de toekomst gaat gebeuren.

De drieluik: dromen die in één nacht als serie komen en een zelfde thema hebben.

De nachtmerrie: angstdromen die ons iets willen vertellen over een blokkade in ons leven.

Dromen onthouden

Het is daarom belangrijk om dromen te kunnen analyseren, zodat je deze nachtelijke informatie kunt gaan begrijpen en in je dagelijkse leven kan gaan inzetten. Ga jezelf trainen om je dromen te onthouden.

Leg een blocnootje en een pen bij je bed en zodra je wakker bent, blijf dan in dezelfde houding liggen en probeer de laatste beelden van je droom vast te houden. Ga terug in je droom en herhaal in gedachten de belangrijkste details. Laat je gedachten niet afdwalen en schrijf vervolgens je droom op. Schrijf je droom in de tegenwoordige tijd op, hierdoor komen er meer details naar boven. Vraag jezelf ook af hoe je hebt gevoeld in de droom. Dit geeft ook belangrijke aanwijzingen.

Als je dit een aantal weken doet, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om je dromen te onthouden. Ook zal je verschillende soorten dromen gaan onderscheiden.

 

Volgende tool: spiertesten