Focussen

CIMG0265 (2)Focussen is een lichaamsgericht proces wat er voor zorgt dat je innerlijk gaat groeien. Je wordt je bewust van de gevoelens die zich in je lichaam bevinden en je gaat in gesprek met deze gevoelens, terwijl je zelf de rol vervult van luisteraar. Focussen begint met de ervaring dat je lichaam reageert op iets dat te maken heeft met wat er in je leven speelt.

Als je spanning voelt in je buik, omdat je een afspraak hebt bij de tandarts of omdat je een presentatie op je werk moet geven, dan ervaar je wat in focussen een ‘felt sense’ wordt genoemd. Je probeert van dit gevoel af te komen door er bijvoorbeeld boos op te worden of door het gevoel te onderdrukken door je aandacht te verleggen.

Luisteren naar je lichaam

Dit werkt helaas niet, het gevoel gaat hierdoor niet weg. Wat wel werkt is focussen oftewel luisteren naar dat gevoel en het de kans geven om uit te leggen waarom het zich voelt zoals het zich voelt. Doordat je naar het gevoel luistert, kan het zich ontspannen, omdat het eindelijk gehoord wordt. Het zal daarna kunnen helen, zodat jij met een heel ander gevoel je presentatie kunt geven.

Focussen is luisteren naar je lichaam op een liefdevolle en accepterende manier. Op deze manier hoor je de boodschappen die je innerlijk, je intuïtie je stuurt. Als je naar je lichaam luistert, leidt dit tot inzicht, ontspanning en positieve veranderingen in je leven.

 

Volgende tool: systemisch werk / opstellingen